torstai 25. syyskuuta 2014

Vanha rupeaa faniksi

En tiedä varmasti, mutta minusta on alkanut tuntua, että teini-ikäisenä olen ollut jotenkin kapea ja tunnevammainen nuori ihminen. En näet osannut eläytyä voimallisesti ihailemaan ja yrittämään kokea suuria tunteita ja samaistumista silloisen julkkismaailman tähtiin, koko läntisen maailman  nuorison idoleihin, kuten siinä iässä on tavallista Siltä minusta tuntuu nyt, kun olen yrittänyt palauttaa mieleeni kuvaa itsestäni nuorempana.En muista kokeneeni huikeita ihailun tunteita, en tietoista matkimista, samaistumisen ja palvonnan halua.Toki tunsin ja tiesin kaikki nuo kuuluisat ja menestyneet, mutta he eivät saaneet minun varauksetonta ihailuani, eivät  lumonneet minua palvontaan. 

 Monet ikäiseni kertovat, kuinka voimallisesti heihin vaikuttivat James Dean, Paul Anka, Elvis Presley, puhumattakaan Beatles-hysteriasta tai halusta olla kuin Marilyn tai Audrey Hepburn  . Ymmärrän olleeni jotenkin liian laimea tunteissani, viallinen, kun en ole kokenut sellaisia  järisyttäviä ja elähdyttäviä onnen ja kaipauksen hetkiä, en etärakkautta tai halua olla samanlainen kuin tuo joku  ihana "saavuttamaton" .En kerännyt kuvia, en kuunnellut kerta toisensa perään jotain ihanaa hittiä, en pukeutunut tai kammannut itseäni idolin  muottiin. Voi minua, miksi en osannut haaveilla  suuria unelmia. Mikä minua sitoi, miksi minulle riitti oma vähäinen itseni? Olinko niin omahyväinen ja itseriittoinen?

Niimpä olenkin ilahtunut, kun  nyt mummoikäisenä huomaan oppineeni kyvyn ihastua henkilöihin, jotka media tuo tutuiksi. Voisiko minustakin vielä  tulla innostunut fani? Merkkejä on havaittavissa. Huomaan ajattelevani näitä ihastuksen kohteitani vielä pitkään sen jälkeen, kun olen nähnyt heidät televisiossa tai lukenut heistä lehdiss. Johtunee tavastani elää nykyään hyvin pienimuotoista ja paikoillaan pysyvää elämää, jossa tuttavapiirini  ja henkilögalleriani on pienempi kuin menneinä vuosikymmeninä. 

Kun olin synnyttämässä poikaani, viereiseen sänkyyn osui itseäni huomattavasti  nuorempi äiti, joka oli synnyttämässä jo neljättä lastaan. Hän hämmästytti minut paitsi suurella lapsiluvullaan myös muutamilla lausahduksillaan. "Vaan tuo Silvia on kyllä niin ihana ihminen. Että mie  hänestä  tykkään." Olin hetken aikaa ymmälläni kenestä nyt puhuttiin. Tai: "Katri on aina niin nätisti vaatetettu, mie ihhailen häntä , se on miusta niin mukava ja niin lämmin ihminen."
Tajusin, että hänen lähimmät naisystävänsä olivat Ruotsin kuningatar Silvia ja laulaja Katri-Helena. Molemmat saivat hänet tuntemaan hyvää oloa, naisten välistä ystävyyttä ja auttoivat paremmin jaksamaan lasten hälinän, imetyksen vaivalloisuuden ja loputtomat  pyykkivuoret. Yksikään todellinen, kävelevä ihminen ei käynyt häntä tervehtimässä noina muutamana päivänä synnytyksen jälkeen. Onneksi olivat nämä idolit, faniystävät.  Kiitos Katri ja kiitos Silvia, todella tarpeelliset etäystävät.Tietämättänne  hoiditte tärkeätä sarkaa tämän nuoren suurperheen äidin elämässä keskellä maaseudun usein varmaan yksinäistä , mutta loputtoman työntäyteistä arkipäivää. Tarjositte samastumiskohteen ja turvallisen pikku pakoretken omaan kauniimpaan ja ruusuisempaan elämäänne.

No kuka tai ketkä nyt sitten ovat lopultakin  kiilanneet lähelle minun sydäntäni median kautta. Kenestä haluan tehdä fanitukseni kohteen? Olenko vihdoinkin ymmärtänyt Cheekin karisman? Onko Jari Sillanpää sittenkin  onnistunut sulattamaan kylmän sydämeni?Haluaisinko päästä selfie-kuvaan uljaan uuden pääministerimme kanssa? Ei tosiaankaan. Heidän charminsa jättää minut kylmäksi .

Ykkösidolini on Meeri Koutaniemi, nuori suomalainen valokuvaaja-toimittaja. Ensimmäisen kerran hän sai tunteeni liikkeelle jo ilmestymällä pari vuotta sitten  Itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnaan niin sykähdyttävän kauniina, tyynenä , eksoottisena kukkana.En tiennyt hänestä mitään. Kuka on tämä erilainen kaunotar, josta säteilee merkillinen tenhovoima ruudun tälle puolelle, kyselin itseltäni.  Olin kertakaikkian lumoutunut hänen kauneudestaan ja erilaisesta, vahvasta  karismastaan tuossa lähes samanlaisiksi kloonattujen tyhjiltä kuorilta näyttävien  julkkisten pönötysjuhlajonossa. Mitään en hänestä  vielä tiennyt mutta jo ulkonäkö ja olemus ja vaatetus kertoivat viestiä jostain muustakin sisällöstä. 

Sitten vähitellen  tutustun hänen kuvajournalismiinsa, ajatuksiinsa, rohkeuteensa, haluunsa vaikuttaa ja parantaa naisten asemaa Afrikassa. Järkytyn tyttöjen ympärileikkauksesta kertovasta kuvajournalismista.Luin hänen saamistaan palkinnoista ympäri maailman.   Näin lisää  hänestä kertovia ohjelmia, kuulin hänen punnitun rauhallisen tapansa ilmaista ajatuksiaan. Näin hänet ympäristössään Brasiliassa , työssään  ja  arjessaan, rannalla ja partnerinsa seurassa.Ja ensivaikutelmani vain vahvistui:  uskomattoman  kaunis, mutta myös  lahjakas, konstailemattoman ja tinkimättömän aidon oloinen nuori nainen. Miten Suomessa, jossain Kainuussa, on voinut kasvaa tällainen eksoottinen kukka, jonka ikään nähden poikkeuksellisen kypsät ajatukset hämmentävät. Ja niin minä nuorruin ja minusta tuli  teini-ikäinen fani.Olen löytänyt idolin, jota seurata.  Unohdan ikäni ja ulkonäköni ja vaivani ja haluan olla samanlainen upea  nuori nainen , jolla on edessään suuri tulevaisuus ja tehtävä .

Eilisiltana katselin ja kuuntelin häntä kuin lumottuna telkkuni ääressä ja tajusin, että olen suorastaan rakastunut tähän nuoreen ihmiseen. Hänen säteilynsä ja karismansa välittyi ruudusta niin vaikuttavana, että tässänyt suitsutan hänen upeuttaan. Tunnen, että tulen onnelliseksi pelkästään jo siitä, että voin seurata miten Meeri Koutaniemen elämä ja työt kehittyvät.Uskon ja toivon, että hänen tapaisensa nuoret ihmiset  vähitellen  muuttavat maailmaa  parempaan suuntaan  kaikkien  hädässä ja vaikeuksissa olevien ihmisten kohdalla.Kuva voi puhua voimallisemmin kuin ontot sanat. Hänen ottamansa kuvat ja hänen oma elämänsä ja koko olemuksensa herättävät minussa toivoa ja uskoa tulevaisuuteen. Vanha nainen fanittaa tässä nyt estoitta, eläytyy ja samaistuu nuoruuteen, kauneuteen, rohkeuteen.Mitä kaikkea mahdankaan kokea tällä uudella matkallani ja uudella olemuksellani?
Olen osana  jossain muussakin kuin omassa pikkuelämänpiirissäni.  

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti