tiistai 12. toukokuuta 2015

Lyyra , Huomenlahja, Punainen Risti ja Kultainen kädenpuristus ?

Tässä vaiheessa toukokuuta kalenteristamme löytyy neljä yleistä liputuspäivää hyvin lyhyen ajan sisällä. Ensin juhlistettiin lauantaina Eurooppapäivää, sitten heti sunnuntaina Äitienpäivää, huomenna tiistaina Suomalaisuuden päivää ja lopulta sunnuntaina Kaatuneitten muistopäivää. Salkoon on vedetty varmaan kaikkien suomalaisten mielestä koko maailman lipuista kaunein, siniristilippumme. Valtioilla ja kansoilla on omat lippunsa ja vaakunansa, joilla on oma, suurempi tai pienempi symbolinen arvo maan kansalaisille. Jostain syystä olen viime päivinä lipun kaunista liehumista kotipihassamme katsellessani alkanut tarkemmin miettiä näitä ja moninaisia muitakin symboleita, jotka ehkä automaattisesti tunnistamme, mutta emme syvällisemmin ajattele niiden sisältöä, merkitystä tai sanomaa. Mutta on myös paljon symboleja, joita emme edes sellaiseksi huomaa, ja joiden hienovarainen viestikin jää hämäräksi.  

Symboli, tuttu sana, mutta mitä se oikein tarkoittaa?Tarkistin sen alkuperän: minnepä muualle juuret veisivät kuin muinaiseen kreikkaan, sivistyksemme kehtoon,(siinä taas yksi symbolinen ilmaus!) Kreikan kielen sana symbolon tarkoittaa sopimusta, tunnusta, ihan kirjaimellisesti käännettynä "yhteenheitto". 
Ensimmäinen ja tärkein symboli on tietysti jokaisen ihmislapsen aivoissa noin vuoden iässä tapahtuva ihmeellinen oivallus, että hänen kuulemansa äänneyhdistelmä tarkoittaa tiettyä asiaa tai hahmoa: esimerkiksi "äiti" on tuo olento, joka on lähellä ja pitää huolta kaikista tarpeista, tai "kello" on tuo seinällä tikittävä laite. Jo paljon ennen kuin lapsi itse sanoo yhtään lähimainkaan tunnistettavaa sanaa, hän on oppinut valtavan määrän merkityksiä. On tapahtunut symbolifunktio. Kielet ovat symboleitten jättimäisiä, hienoja järjestelmiä.

Koko ajatusmaailmamme on pakattu pullolleen yhteisesti tunnettuja merkityksiä, symboleja. Ne voivat olla numeroita, karttamerkkejä, varoitusmerkkejä, arvomerkkejä, elekieltä, värejä, mutta myös useat eläimet tai luonnonilmiöt tai kasvit, kukat saattavat toimia kielen tapaisina symboleina, joille on aikojen kuluessa siirretty niille alunperin kuulumattomia ominaisuuksia ja merkityksiä. Ja tietysti kaikilla kansoilla on omiin kulttuureihinsa ja uskomuksiinsa liittyviä yhteisiksi muuttuneita tunnusmerkkejä, symboleita. Liikkuvan nykyihmisen on hyvä ymmärtää, että eri puolilla maailmaa symboli voi merkitä eri asiaa, joskus suorastaaan vastakkaista ideaa. Eri kansoilla voi olla aivan eri merkitykset samalle symbolille. Hyviä esimerkkejä tästä on esimerkiksi värien symbolimerkityksissä. Suomessa morsiamen väri on valkoinen ja surun väri on musta, kun taas idässä monilla kansoilla suru on valkoinen ja morsian puetaan loistavaan punaiseen. Keltainen tai oranssi ei suomalaiselle kuvasta pyhyyttä ja hengellisyyttä. Samoin eri eläimet ovat eri puolilla aivan eri asioita symboloivia. Oma "eläimeni" harakka, täällä enemmistön hyljeksimä lintu nauttii Kiinassa suurta arvostusta ja on ilon ja hauskuuden lintu. Kiinassa ei koiraan sisälly lainkaan sellaisia voimakkaita tunnelatauksia, joita me liitämme siihen. Koiraa tarjotaan ilman tunnontuskia ruokana, suorastaan herkkuna, milloin vain mahdollista. Mahdoton ajatus suomalaiselle tai yleensäkin länsimaiselle ihmiselle. Koira merkitsee eläinten joukossa kenties lähintä ja uskollisinta ihmisen kumppania.Saattaapa koira joillekin olla suorastaan rakkain olento, korvata läheiset ihmiset.

Monille suomalaisille linnut ovat merkityksellisiä symbolieläimiä. Siitä kertovat monet lintuihin liittyvät vanhat sananparret ja uskomukset.Lintujen nimistä pääsky ja västäräkki ovat kielemme vanhimpia, yli 4000 vuotta vanhoja sanoja. Linnunlento kuvaa monelle ihmiselle henkisiä ulottuvuuksia, vapautta, iloa, sielun matkaa, kuten myös sielun vapautumista ruumiista kuoleman hetkellä. Kun paikka on ihana, sitä kuvataan lintukodoksi tai kun ilma kesäiltana tai olo saunan jälkeen on suloinen ja leppeä, sen sanotaan olevan kuin linnunmaitoa. Joutsenet ja kurjet toimivat Sibeliukselle ylimaallisten musiikkimaailmojen viestintuojina. Varpunen jouluaamuna, joka saa runoilijalta siemenen, on symboli kuolleelle pikkuveljelle. Pihipiiriin eksyneet linnut voivat tuoda viestin tulossa olevista vieraista, tai ne kertovat lähestyvästä vaarasta, jopa sodan ne voivat tietää olevan lähellä. Ikkunaan törmännyt ja tuupertunut lintu tuo sanoman kuolemantapauksesta, näin valisti äitini, enkä ole ihan vapautunut vieläkään tuon symbolin luomasta mielikuvasta.

Parin viikon kuluttua meillä on ilo osallistua hääjuhliin. Kaikissa uskonnoissa ja kaikissa maissa vietettävät hääjuhlat sisältävät todella paljon erilaisia symboleja.Niitä halutaan noudattaa uskollisesti vaikka luulen monen nuorenparin olevan nykyisin hyvin vähän perillä kaukaa menneisyydestä perityistä symboleista ja niiden merkityksistä. Sormus symboloi pyöreällä muodollaan ikuista rakkautta ja sitoumusta, jossa ei ole alkua eikä loppua. Suomessa sormukset pujotetaan vasemman käden nimettömiin. En tiedä varmasti, mutta luulen sen tulevan siitä, että sydän sijaitsee vasemmalla. Joissakin maissa sormus on kuitenkin oikeassa ja sillä kai viitataan Jumalaan ja parin pyrkimykseen toimia Jumalan tahdon mukaan oikein. Koska tulevan juhlamme hääparin morsian on ortodoksi, minua kiinnosti selvittää, mitä heidän myöhemmin toimitettavassa ortodoksivihkimyksessään symboloivat pariskunnan päitten päällä pidettävät raskaat kruunut. Selitys olikin minusta hyvin puhutteleva. Kruunuilla  on kolme symbolimerkitystä. Ensiksikin painava kruunu merkitsee uutta, suurta vastuuta ja valtaa perheensä valtiaina.Toiseksi kruunu symboloi marttyyriutta, mikä voi kuulostaa hiukan oudolta ajatukselta, mutta oikein ymmärrettynä tarkoittanee yhdessä kulkemista ja halua luopua omista itsekkäistä pyrkimyksistä puolison ja perheen hyväksi. Saattaisi monesta nuoresta tuntua oudolta ajatukselta kantaa marttyyrin kruunua!Kolmas kruunaus korostaa voittoa arjen sankarina.

Kirjallisuus ja taide ovat täynnä erilaista ja joskus kovin vaikeasti avautuvaa symboliikkaa. Jotta kaikesta ympärillä olevasta ja elämässä vastaantulevasta eri kulttuurien ja eri aikojen hienosta symboliikasta voisi oikein hyötyä ja nauttia, pitäisi omistaa valtavan paljon enemmän tietoa ja sivistystä. Symbolien erikoinen rikkaus avautuu useimmiten liian vähän, koska en tiedä niistä tarpeeksi. Muistan hyvin, että monet romaanit alkoivat tuntua erilaisilta, kun vuosikymmenet sitten englannin kirjallisuuden luennoilla lehtori avasi viattomia ja tahmeita aivojamme löytämään tekstistä esimerkiksi eroottisia symboleita.(vaikkapa D.H Lawrensin kirjassa Lady Chatterley`s Lover).
Samoin joskus nykyäänkin ilahdun kuunnellessani jonkun alansa asiantuntijan kertovan ja avaavan esimerkiksi vanhojen rakennusten tai maalausten loputtomia symbolien tarjoamia lisämausteita ja uusia ulottuvuuksia monissa teemakanavan lähettämissä dokumenttiohjelmissa. Huomaan helposti, että pelkillä omilla havainnoillani ja symbolien lisämaustein saaduilla havainnolla on huima ero. Symbolien huomaaminen ja ymmärtäminen saavat elämykset ihan uudella lailla eloon, loistamaan, tuoksumaan ja siten ne pystyvät herättämään syvempiä tunteita ja siitä taas seuraavat pysyvämmät muistijäljet. Ilman symboleita elämä olisi ehdottomasti latteampaa ja mauttomampaa, paljon tylsempää.




Elämänpuu, voimakas symboli kautta maailman
Punaiset kukat,rakkautta ja intohimoa (Palava rakkaus)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti