lauantai 24. toukokuuta 2014

Birthday baby

Ylihuomenna on syntymäpäiväni.Täytän 71 vuotta. Jostain syystä on tapana viettää isompia juhlia, kun täytetään täysiä vuosikymmeniä, mutta kymmenten väliin jäävät syntymäpäivät on tapana sivuuttaa melko vähäisin juhlimisin. Usein sentään  perhepiirissä kakkukahvein juhlistetaan vuosien karttumista! Nyt on siis tulossa tämmöinen vuosi, jota ei kannata erityisemmin huomata. Yksi vuosi lisää jo ennestään melko suuressa lukemassa.

Kun olin lapsi, muistan, että minulle ja isoisälleni leivottiin yhteinen kermakaakku. Isoisäni nimi oli Kustaa ja hänen nimipäivänsä oli 6.6.Nämä kaksi juhlapäivää hoidettiin yhdellä iskulla, kätevästi ja halvalla.Joskus tähän  kohtaan osuivat myös Helluntaipyhät .Lapsuuden syntymäpäivistäni ei minulle ole jäänyt muita muistoja kuin tuo kaakku.Elämä oli tuohon aikaan yksinkertaista.

Ensimmäinen erityisiä muistoja mieleen palauttava syntymäpäiväni oli se, jolloin täytin 17 vuotta. Sattui näet niin, että lähdimme sinä päivänä luokkaretkelle Tukholmaan. Matkaa oli  suunniteltu jo pitkään  keräämällä viikkorahaa kaikki viisi ensimmäistä kouluvuotta. Oli todella jännittävää päästä oikein päiviä ja öitä  kestävälle luokkaretkelle ja vieraaseen  kuningaskuntaan laivalla matkustaen. Siinä oli minulle juhlaa kylliksi. Laivan kannella lähtötunnelmissa otettussa kuvassa yhdessä kaverini Marjatan kanssa  hymyilen kuin vain 17 vuotias maailmalle matkaava nuori naisihminen voi hymyillä, leveästi ja  hiukan  keikistellen.Tulen vieläkin hyvälle tuulelle  kuvaa katsoessani.Hiukan haikeaakin katsoa nuorta itseäni, syntymäpäiväsankaritarta, joka oli saanut elämänsä ensimmäisen punaisen ruusun nuorelta mieheltä. Ei, siitä ei seurannut vuosisadan rakkaustarinaa!


Toinen vahvan muistijäljen ja iloisen tunnelman syntymäpäivä oli kolme vuotta myöhemmin.Todella helteinen päivä 25.5.1963, jolloin  saimme tulokset ylioppilaskokeistamme. Hurraa, minusta tulee ylioppilas! Eikä iloani juurikaan vähentänyt  se,  että tulokseni ei ollut läheskään  niin hyvä kuin oli toivottu . Muistan, että jostain syystä meitä oli aamupäivällä  pienehkö joukko  luokkatovereita ajelulla  Kuusjoella Aulikin kodissa, joka sijaitsi  metsän keskellä. Käki kukkui lähellä, kukkui  loputonta kukkuaan, niin että oli pakko lopettaa tulevien elinvuosien  laskeminen. Oli uskomattoman kaunista ja kuumaa.Palasimme  koululle rehtorin kansliaan  tuloksiamme kuulemaan.Päivän kallistuessa iltaan kelluin  lämpimässä järvessä  kauan. Korvat vedenpinnan alla ja taivas silmissä oli hyvä miettiä tulevaisuutta. Lopulta pilvet tummuivat ja lähestyvä  ukonilma pakotti nousemaan vedestä. Keskustan suunnasta alkoi kuulua paloautojen  ujellus.Salamat olivat jo sytyttäneet tulipaloja. Kummallisen selkeä muistikuva, kuin filmiä katselisin.

Kun täytin kolmekymmentä, minusta oli  tullut turkulainen ja vietin pienimuotoista syntymäpäivää  muutamien silloisten ystävien ja tuttujen seurassa. Tästä on jotenkin huvittavana muistona kipakka, tulikiven katkuinen polemiikki, joka syntyi elokuvasta "Kellopeliappelsiini". Kaikki olivat nähneet tuon, silloin  hyvin suurta huomiota saaneen elokuvan. Nyt vain oli niin, että vierasjoukko jakaantui kahteen täysin vastakkaista mielipidettä kiivaasti edustaneeseen joukkueeseen. Toisten mielestä filmi oli kauhistuttava, vastenmielinen, jopa suorastaan vaarallisia impulsseja mahdollisesti herättävä, ainakin jos katsojat olivat hyvin nuoria. Toisten mielestä filmi oli todella  hieno, jopa  tarpeellinen ja ymmärrystä lisäävä joskin myös vaativa katsottava. Se ei jättänyt kylmäksi. Huuto ja halu vakuuttaa muut omalla mielipiteellään lisääntyi ja tunnelma synttäreillä oli kiihkeä kuin eurovaalien alla puolueitten puheenjohtajien tentissä .Vuosi oli 1973 ja me olimme vielä kovin nuoria ja kiihkeitä kaikki, niin minä, sankaritar,  kuin vieraanikin. Juotiin viiniä, syötiin jotain trendikkäämpää kuin kermakakku!Tyypillinen ajankuva.

Kun täytin puoli vuosisataa, päätin pitää juhlat lähinnä perheelleni ja sukulaisilleni. Juhlaa vietettiin muutamia päiviä myöhässä Somerolla äitini pihamaalla lohikeittoa ja kaakkua nautiskellen ja silloinkin saimme nauttia kauniista ja lämpimästä säästä . Tunnelma oli  kovin erilainen, rento, epävirallinen, ilman kaikenlaista  pönötystä.Ei ollut tarvetta kiistellä kulttielokuvista.Tunsin itseni jo paljon vanhemmaksi.Hiuksetkin olivat ehtineet harmaantua ja hoikkuus oli hävinnyt. Mutta mitäpä tuommoisesta, elämä jatkui vaikka vuodet muuttivat niin juhlien tyyliä kuin juhlakaluakin.

Kaikkein juhlavinta oli  kuudenkymmenen vuoden ikään tulo, sillä tähän kohtaan päättyi myös pitkä  työurani koulussa. Sain pitää ylimääräisen palkallisen lomapäivänkeskellä viikkoa.Vietin sitä  iloisesti omassa kauniissa luokassani juhlat järjestäen. Mukana olivat sekä työyhteisöni että paljon lähiystäviäni. Nautin ideasta koristella ja muuttaa  luokkani juhlahuoneeksi.  Päivä oli taaskin mitä helteisin ja jätti minulle  hyvät muistot.Tunsin olevani ihan oikeasti juhlieni tähti ja nautin tästä etapista elämässäni.  Mutta muutamaa päivää  myöhemmin sain kokea olevani vieläkin suuremman juhlinnan kohteena, kun koko kouluni, oppilaat ja ihmeen suuri määrä  vanhempia  juhlistivat kevätjuhlassa syntymäpäivääni ja  eläkkeelle jäämistäni. Se oli  liikuttavaa, tunteellisempaa  ja kauniimpaa kuin olin osannut toivoakaan . Silloin olin mielelläni juuri minä enkä  kukaan muu.

Varmaan jonakin vuonna on ollut myös hyvin vähän  juhlavaa ja sääkin  kalseaa, jopa joskus kylmää,  mutta useimmiten olen saanut viettää ihania helteisiä juhlahetkiä. Lapsena minulla oli tapana ajatella, että koko keväinen luonnon herääminen ja kukkiin puhkeaminen tapahtui  vain siksi, että minä, tämä  tärkeä minä, sai sen lahjaksi  syntymäpäivälleen. Täydellisen itserakas maailmannapa, varsinainen Birthdaykid , uskomattomassa omahyväisyydessään ja lapsenuskossaan.Totta puhuen, on siitä  uskosta  ja omahyväisyydestä aika lailla edelleen jäljellä!Hevoskastanja kukkii syntymäpäivänäni ja rakastan sitä ja kaikkia kukkivia puita,pensaita ja kieloja .
Luontoäiti , kiitos ihanista synttärikukista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti