perjantai 15. elokuuta 2014

Nimipäivä

Oikein hauskaa nimipäivää kaikki makoisat ja ihanaiset Marjat, joihin minulla on ilo itsekin kuulua.
Heräsin aamulla  tekstiviestin piipahdukseen. Hetken ehdin ajatella hiukan tympeästi: IKEA, mutta sitten kuitenkin heräsin kunnolla  ja vilkaisin tekstin. Olikin paljon mukavampi syy herätä :onnea nimipäivän johdosta. Kappas vain, olin ihan unohtanut. Uni karisi pois,olin virkeä ja halukas siinä paikassa keittämään itselleni nimipäiväkahvit ja  nauttimaan kauniista elokuisesta aamusta, ilman kiirettä, ilman  hellettä, ilman nimipäiväpulliakin.

Eipä aikaakaan kun kilahti toinen onnittelu ja vielä kolmaskin . Kylläpä nyt muistavat nämä rakkaat ikätoverit, kiireettömät eläkeläiset. Ja mikä on muistaessa, sillä meitä 1940-luvun tuntumassa syntyneitä Marjoja on "poimittavaksi " vaikka kuinka. Minunkin tuttavapiirissäni  meitä riittää. Pitäisikö itsekin olla ystävällinen ja muistaa  onnitella? ONNEA, ONNEA, HYVÄÄ NIMIPÄIVÄÄ!

Olen otaksunut, että nimi Marja olisi muunnos ikiaikaisesta, raamatullisesta Mariasta.Nimipäiväkalenterissa  kuitenkin Maria  on saanut oman päivänsä  2.7. Rinnakkaisnimiä sinä päivänä ovat Mari, Maaria, Maija, Maiju, Maikki, Marika, sekä Meeri ja jopa Kukka-Maaria. 
Tätä elkuun 15.päivää taas juhlivat kanssani Marianna, Marianne, Marita, Maritta, Marjaana, Marjatta, Marjo, Marjukka, Marjut.
Tältä listalta voin nimetä  jo varmaankin lähes sata tuntemaani tai joskus tuntemaani naisihmistä. Kuinkahan moni heistä viettää tänään jotain mukavaa pikkuista juhlahetkeä, tarjoaa kakkukahvit tai skoolaa kuohuvaa kaveripiirissään . Mukavaa muistella yhtäkkiä tätä suurta määrää tuttuja Marjoja, Marjattoja, jne. meitä kaikkia päivänsankareita eri puolilla Suomea.Toivottavasti kaikki ovat yhtä hyvällä mielellä tänään kuin minäkin.

Monissa maissa ei ole olemassa mitään virallista nimikalenteria, eikä tapaa juhlistaa eri päiviä  edes onnentoivotuksen vertaa . On maita, joissa on mahdollista antaa lapselle nimeksi vaikka mitä, esimerkiksi etunimeksi voikin tulla äidin vanha sukunimi tai jostain hienosta elämyksestä tai lomapaikasta valittu nimi.Toisaalta on maita, joissa vanhat raamatulliset nimet toistuvat sukupolvilta toisille. Miten  nimet annetaan monissa Aasian maissa on täydellinen aukko sivistyksessäni. Huomaan vain nimissä toistuvan tietyt pikkusanat kuten äskettäin Mirjam Helin kilpailussa voiton saaneen tenorin nimi Kim. Ovatko kaikki korealaiset jotenkin Kim-nimen käyttäjiä, en tiedä. Asian voisi varmaan selvittää kysymällä netissä.
Muistelen, että tämä päivä on ortodokseilla nimetty ja pyhitetty Jumalansynnyttäjän Marian kuolonuneen nukkumisen  ja taivaaseen ottamisen  päiväksi.Se kuulostaa minusta kovin romanttiselta ja
mystiseltä juhlan aiheelta. Sen kunniaksi on sävelletty paljon tämmöistä kaltaistani vääräuskoistakin miellyttävää kaunista ja juhlavaa ortodoksista kirkkolaulua . Ehkäpä voisin yksikseni viettää nimipäivääni illalla kuuntelemalla konsertin, joka on äänitetty Valamossa ja sisältää tätä äiti-Marian musiikkia. En toki  ymmärrä mitään sanoista , en ole harras uskova, mutta usein ortodoksinen kirkkomusiikki  tuottaa minulle erityistä  mielihyvää ja jotenkin rauhoittaa. En tiedä mihin sen viehätys perustuu. Joka tapauksessa konsertin kuuntelu olisi hieno tilaisuus viettää nimipäiväni iltahetkeä. Yksin, mutta  en yksinäisyyttä potien, vaan  ihan hyvässä, maailmanlaajuisessa ikiaikaisessa  seurassa !

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti