tiistai 24. maaliskuuta 2015

Helpotusta naisen elämään

Sain ystävältäni hyödyllisen kirjan.Sen avulla kenties voin selvitä elämästäni ja arjen haasteista hivenen helpommin. Löydän kirjasta neuvot niin kauneudenhoitoon kuin terveyteen liittyvissä ongelmissani . Kirja tarjoaa minulle keinot olla hiukan taloudellisempi ja näin säästää vähäisistä eläkerahoistani. Löydän neuvot miten  pitää kotini raikkaampana, miten selvitä tahroista, pyykinpesusta ja vaatteitten huollosta.Unohtaa ei myöskään sovi lukuisia pieniä sekalaisia niksejä polkupyöristä kirjekuoriin ja liimaputkilon käyttöön. 

Nyt kun olen tutustunut kirjan minulle tarjoamaan apuun, tosin vasta ylimalkaisesti selailemalla, tunnen itseni kovin tietämättömäksi ja sivistymättämäksi. Miten ihmeessä olen pärjännyt nämä 70 vuotta naiselämääni ilman näitä tietoja. Toki muutamat näistä neuvoista kuulostavat tutuilta äidin neuvoilta. Niinkuin kustantaja esipuheessaan Niksikirjan käyttäjille arvelee, jotkut nikseistä ovat äideiltä tyttärille siirtynyttä perimätietoa, mutta "paljon uutta ja näppärää on keksinyt myös nykyajan nainen arkikiireittensä selvittämiseksi".

"Kirjan neuvot on valikoiden koottu monista lähteistä, mm perheenemäntien omista muistivihkoista. Hyviä uusia niksejä otetaan vastaan", lupaa kustantaja Werner Söderström osakeyhtiö, os Helsinki, Bulevardi 12. En tiedä onko uusintapainos jo tullut. Tämä omani on viides painos, 50. - 60.tuhat, vuodelta 1951. Ehkä kulunut 60 vuotta on tuonut jotain uutta kekseliäitten naisten mieleen.Nämä nyt eivät kumminkaan ole mitään Niksi-Pirkan juttuja ,vaan mitä totisinta arjen pyöritystä koskevia opastuksia. 

Ajattelin laittaa tähän muutaman hyvän neuvon. Hiusten hoito on jokaiselle naiselle tärkeää.
"Hiusten jokapäiväinen perusteellinen harjaaminen saa verenkierron päänahassa toimimaan. Päänahkaa on hangattava hiusvedellä. Hiustenpesussa noin kahden viikon väliaika on sopiva, mutta hiukset, niinkuin mikä muu tahansa, on pestävä silloin, kun ne ovat likaiset."( Ihan totta, tuon minäkin ymmärrän, mutta......)
"Kaupoissa oleviin shampoojauheisiin on suhtauduttava VAROVAISESTI. Saippuan ja booraksin käyttö on turvallisinta. Muutama pisara sitruunamehua tai etikkaa huuhdeveteen poistaa viimeisetkin saippuahiukkaset ja antaa hiuksille kauniin kiillon".
Vaalea tukka saa lisäohjeet. Sopivatkohan ne myös harmaantuneille hiuksilleni?
"Seuraava sekoitus on tarkkaan kokeiltu, on väritöntä, eikä muuta hiusten väriä:100 g spriitä,10 g amerikkalaista öljyä, 3g salisyyliä. Seosta hierotaan päivittäin päänahkaan".
No, hupsista, mistä noita hankitaan? Mitä amerikkalaista öljyä, ruokaöljyä, moottoriöljyä? Spriitä, spiritus fortustako ihan ?Ja salisyyliä, eikö se ole joku lääke kuumeeseen tai särkyyn? Turhan monta tyhmää kysymystä jää avoimeksi.

Nuorempana kärsin näppylöistä. Olisinpa silloin tiennyt hyvät neuvot hoitoon.
"Hyvä ja halpa kotikeino- kenties paras -on lämpimällä sadevedellä peseminen, johon sekoitetaan siivilöityä vehnäliisettä. Liise keitetään ja siivilöidään pyyheliinan läpi. Jos iho on oikein huono, sen käsittelyyn käytetään seuraavaa sekoitusta:
25 g rikkiä, 67 g glyseriiniä, 8g kamferia ja 75 g tislattua vettä. Rikki ja kamferi sekoitetaan kuivana yhteen, sitten lisätään pieninä annoksina glyseriiniä varoen, ettei seos muodostu kokkareiseksi. Lopuksi lisätään seokseen tislattu vesi ja se pannaan pulloon. Sitä sivellään iholle pehmeällä siveltimellä ja annetaan kuivua. Ihon hoidossa puhtaus on tärkein". 
Tuon viimeisen ymmärrän, mutta muu menee yli minun kokemuspiirini ja taitotasoni. Enhän minä ole farmaseutti vai pitäisikö olla kemisti !

Jätetään enempi kauneudenhoito toiseen kertaan. Hoidanpa kuntoon unettomuuttani.
"Ennen nukkumaanmenoa on tehtävä pieni kävelymatka ja muutama voimisteluliike. On hyvä juoda esim. juhannuskukkateetä (kamomillaako?)tai nautitaan  pari teelusikallista seosta, jota saadaan kaatamalla hienonnetun salaatin päälle hiukan viinispriitä".Voi voi, taas näitä spriijuttuja.Tietävätköhän ne apteekissa,minä ainakaan en. Mutta tämän ymmärrän: 
"vuoteeseen ei pidä mennä kylmin jaloin.Lämmin jälkakylpy ja villasukalla suojattu lämminvesipullo edistävät unen tuloa". 
Tuo on kyllä kovin totta ja neuvo on hyvä,vaikkakin usein tyydyn pelkkiin villasukkiin. Ihmettelen , että kirjassa ei ollenkaan varoitella katsomasta myöhään yöhön ruotsalaista Arne Dahl dekkaria ja avaamasta vielä senkin jälkeen tietokoneen ruutua, josta häikäisevä valo poistaa viimeisetkin unen mahdollisuudet. Pitäisiköhän minun nyt lähettää täydennystä kustantajalle seuraavaa painosta varten:Älä katso liian myöhäisiä jännittäviä ohjelmia.Koneet pois makuuhuoneesta!

Mutta tässä löytyi pikku niksi juuri sopivasti. Huomenna voin laittaa postiin onnittelukortin pikkuiselle syntymäpäiväsankarilleni. Kortin voin sujauttaa uusiokäytettyyn kirjekuoreen!
"Käytetyn kuoren voi avata liimatuista saumoistaan ja liimata ne uudestaan toiselta puolelta. Näin voi säästää  huomattavia summia, varsinkin, jos kirjeenvaihto on suurta"!!!
Mainiota. ajan henki on kierrätys.Tosin tämä niksi ei vielä riitä pelastamaan kuralla olevaa taloutta, ei minun, eikä Suomen valtion. Pitänee jatkaa lisäneuvojen tutkailua toisella kerralla.Niksikirjasta voi löytyä  minulle vielä varsinainen aarrearkku. Ainakin toivon niin.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti