maanantai 14. marraskuuta 2016

Äidinkieli ja Isänmaa

Sana. Lause. Virke. Ilme. Huudahdus. Itku. Nauru.Tuhahdus. Murahdus. Hymähdys. Hartioitten nosto. Pään puistelu. Nyökkäys. Halaus. Käsien levittely. Huuto.

Ihmisellä on monia mahdollisuuksia ilmaista ajatuksiaan, tunteitaan tai halujaan lajitovereilleen. Puhumme sekä sanoilla että ilmeillämme ja koko ruumiin kielellä. Joskus lapsena muistan lukeneeni runon, jossa pohdiskeltiin, mikä on maailman kaunein sana. Runon tekijää en muista, mutta lopputulos oli jotenkin semmoinen, että sana ÄITI on maailman kaunein sana lapsen lausumana.Tuosta on ajat muuttuneet ja lapsiperheissä on kehitytty tasa-arvoisempaan tilanteeseen. Uskon, että nykyään yhtä lailla kaunis on sana ISÄ lapsen lausumana. Tosin nykyään monet suomalaislapset omaksuvat sen muodossa ISI, joka joskus kuulosti hiukan liian söpöstelevältä, mutta on nyttemmin muuttunut ihan normaaliksi. Kun oma pieni lapsenlapseni sanoo isi, hiukan ässää suhistaen, se on kovin kauniilta kuulostava sana ja täynnä tunnetta. Suorastaan hiukan kadehdin häntä, että saa kasvaa perheessä, jossa on sekä isä että äiti, molemmat tärkeitä, molemmat rakkaita ja läsnä jokaisessa päivässä ja kasvun vaiheessä. Tiedän oman perheemme monenlaisten, raskaitten koettelemusten aikoina itse jääneeni usein ilman sellaista sataprosenttista läsnäoloa ja välittämistä, kuin olisin halunnut ja tarvinnut lapsena, mutta samoin olin usein pahasti riittämätön myös itse, kun oli pakko venyä sekä äidiksi että isäksi pojalleni. 

Meillä on kieli, jolla ilmaista itseämme ja ymmärtää toisten meille tarkoittamia viestejä. Meillä on kieli, jolla saamme tietoa asioista, joita emme ennestään tunne. Meillä on kieli, jonka avulla voimme sukeltaa jopa maailman toisella laidalla asuvien ihmisten mitä erilaisimmista oloista kertoviin vaiheisiin ja tunnelmiin.Voimme osuvan sanan voimalla eläytyä vieraitten ihmisten pelkoihin ja haaveisiin. Kieli avaa väylän yhden ihmisen sisäisestä maailmasta toisen sieluun, kokemuksiin, oivalluksiin, syvimpiinkin tuntoihin. Olisin tosi paljon köyhempi ilman niitä elämyksiä, joita olen lukemalla saanut, aivan  kuin olisin saanut elää kokonaisia elämänkohtaloita rinnakkaistodellisuudessa, silloin kun sanojen kirjoittaja on ollut todellinen taitaja. Ihmeellistä, että sanat ja ajatukset voivat tuntua tuoreilta kuin äsken lausutut, vaikka ne olisi ajateltu ja kirjoitettu vuosisatoja sitten. Sanat koskettavat, osuvat ja kirkastavat omia ajatuksia, silloin kun ne tunnistaa tosiksi ja aidoiksi. Sanat liikuttavat ja voimaannuttavat. Sanat voivat parantaa, mutta joskus ne satuttavat, lyövät jalat alta tai jättävät kylmän ja pahan olon.

Vanhoilla ihmisillä, kuten minä, on usein vahva taipumus idealisoida mennyttä aikaa, omaa nuoruuttaan tai jopa sitäkin vanhempia aikoja. Unohdetaan ikävät puolet ja kullataan hyviä muistoja kauniilla sanoilla hehkuttaen. Nykypäivä alkaa tuntua vähemmän hohdokkaalta. Mutta vaikka yritän välttää sortumasta tähän menneen ajan paremmuuden ylistämiseen, teen niin tässä kumminkin ja ihan vakaasti harkittuna. Olen sitä mieltä, että muutamat viimeiset vuodet ovat muuttaneet paljon muutakin kuin isästä isin. Koko suhtautumistapa siihen, mitä toiselle ihmiselle voi sanoa on osalle kansalaisista muuttunut ratkaisevalla tavalla erilaiseksi, paljon huonommaksi. Elämme aikaa, jolloin sananvapauden nimissä vaaditaan oikeutta sanoa "mitä sylki suuhun tuo", sanoja ilman järkevää itsekontrollia ja ilman ajatusta toisen ihmisen järjen, arvon ja hyvinvoinnin huomioimisesta. Meille on juurtunut omituinen uusi tapa nimittää sellaista puhetta sanalla"kriittinen", kun sen oikea nimi on viha. Joskus pidettiin pahana ja sivistymättömänä puhetapana kirosanojen tai suorasukaisten seksiin, sukupuolisuuteen tai ulosteisiin liittyviä sanoja. Hyvään kasvatukseen kuului opettaa välttämään puheessa arkaluonteisiksi ajateltuja sanoja. Vain pikkulapset saivat sanoa "pissa " ja "kakka" ilman että ne loukkasivat.Tosin jotkut oikein sivistyneiksi opetetut kaverini puhuivat "ykkös-" ja kakkoshädästä". Murrosikäinen minäni ei olisi pahimmankaan närkästyksen ja aikuisten halveksunnan myrskyssä päästänyt suustaan sitä nykynuorison yleisintä viisikirjaimista v-sanaa, jolla puhetta nykyään väritetään ilman ajatustakaan sen alkuperäisestä merkityssisällöstä. Monille ikäisilleni se on merkki sivistymättömyydestä, hyvien tapojen häviämisestä ja nuorison kamalasta tilasta. Voipa kuulla muuten kohtalaisen niukalla kielitaidolla pärjäävän nuoren huokaavan sydämensä kyllyydestä ilmoille täydellisen halveksuntansa:fuck you!
Kansankielessä, murreilmaisuissa, sananparsissa ja työväestön arkikielessä voimasanat ovat kuitenkin aina eläneet vilkasta ja "ilmaisua rikastavaa" elämäänsä . Väitän, että niillä hyvin harvoin, jos koskaan olisi ollut samanlaista vihan ja nöyryyttämisen perimmäistä tarvetta kuin nykyään jopa itseänsä vaikuttajina ja sivistyneinä pitävien twiittaajien, blogistien ja ihan tavallisten pulliaisten nettikirjoituksissa viljelemä sanasto ja tyyli.

Meillä on kansanedustajia, joiden sanankäyttö on häpeäksi heille itselleen ja niille, jotka ovat heidät tähän asemaan valinneet. Vuosi vuodelta, kuukausi kuukaudelta, viikko viikolta sanat ja lauseet raaistuvat, viha arkipäiväistyy, totuuden puhumisen tarve vähenee. Tekisi mieli sanoa , että taas eletään "pimeää keskiaikaa", ainakin yhtä pimeää kuin silloin muinoin. Silloin uskottiin saatanaan, noitiin ja velhoihin. Nyt uskotaan trolleihin, jotka syöttävät uskomuksia ja valheellisia salaliittoteorioita vain vahvistaakseen omia itsekkäitä tarkoitusperiään, lisätäkseen ihmisten kaunaisuuden ja pahoinvoinnin tunteita ja vihaa yhteiskunnan valtarakenteita kohtaan. On "hienoa" olla rohkea, rääväsuinen, viis väitteitten paikkansapitävyydestä tai oikeudenmukaisuudesta, oikeinkirjoituksesta nyt puhumattakaan. Elämme aikaa, jolloin   mielellään uskotaan heppoisesti perusteltuihin valheisiin, jopa vahvemmin kuin aikoinaan Jumalan sanaan. 

Suuri osa suomalaisista ei aluksi uskonut mitenkään olevan mahdollista, että syytämällä suustaan valheen toisensa jälkeen, uhoamalla vihaa ja kaunaisuutta, loukkaamalla kanssaihmisten perustavaa luokkaa olevia ihmisoikeuksia, väheksymällä naisia , muslimeja, maahanmuuttajia, mustia ja sivistyneempiä kilpailijoitaan kerta toisensa jälkeen ja aina vain sairaammilla sloganeilla ratsastaen, voisi tulla valituksi Amerikan, läntisen maailman suurvallan presidentiksi. Useimmat ajattelivat luultavasti, että Donald Trumpin asettuminen edes ehdolle republikaanien presidenttiehdokkaaksi loppuu kuin tunnetun kanan lento äkisti, ennen kuin on kunnolla alkanutkaan. Erehdyttiin. Saatiin ällisteltävää kuukausiksi. Ensin naureskeltiin, sitten paheksuttiin, kauhisteltiin, lopulta pelättiin, mutta ei suostuttu uskomaan.Kuin juna, joka lähti liikkeelle ilman, että sillä oli ohjaajaa, kampanja pörräsi eteenpäin etappi etapilta, hämmästyttäen, kauhistuttaen, turruttaen epäuskon hetteikköön. Polttoainetta tämä valhejuna  sai koko ajan lisääntyvästä vihapuheesta, josta kohtuus, järki ja totuus loistivat poissaolollaan. Viha löysi kaiken voittavaa vastakaikua itsensä ulkopuolisiksi ja vähemmän menestyneiksi kokevien ihmisten syvistä tarpeista : nyt riittää entinen meno, haluan olla jotain, haluan olla merkittävä, haluan panna muut kokemaan arvottomuutta, pienuutta, halveksuntaa.  Haluan muutoksen, haluan "Messiaan", haluan Trumpin. Hän tekee meistä suuria ja menestyneitä niinkuin itse on suuri ja rikas. Hän tietää totuuden. Totuus on se, jonka haluan sen olevan. Eliitin salaliitot ja "kansan kurjistaminen" saavat riittää. Entinen politiikka, entiset johtajat, entinen Amerikka on pettänyt meidät, me olemme AMERIKAN KANSAN ÄÄNI JA SYDÄN. Hän antaa meille taas merkityksen, antaa työpaikat, antaa tulevaisuuden: Make America Great again.Trump, meidän presidenttimme!

Mutta kun sitten aamu koitti ja kävi ilmi, että suurin osa suomalaisista ja eurooppalaisista ja puolet amerikkalaisista olivat ennakkoarvioissaan väärässä, kaikilla oli tuloksessa sulattelemista. Niin häntä kannattaneilla mutta erityisesti Hillaryn voittoon vakaasti luottaneilla. Tuleeko Trumpista "pelastaja", vai tuleeko hänestä miljoonien ihmisten  yhteinen ahdistus, yhteinen pelko ja ennalta arvaamattomuuden raskas painajaisuni koko pallolle? Valheet ja viha ovat maailmassa saaneet suuren jalansijan ja ovat täällä ilmeisen pysyvästi, Ne ovat hyväksyttyä kieltä, jota puhuu jo liian suuri osa Eurooppaa ja kotisuomea. Monet ovat peloissaan tätä uutta äidinkieltä kuunnellessaan. Minäkin olen, pakko myöntää. En voinut uskoa sanaakaan yllättäen sovinnollisemmin sanansa asettaneesta Trumpin puheesta valintansa jälkeen. En nähnyt tai kuullut hänen sanoissaan ja ruumiinkielessään uskottavia merkkejä yhdessä yössä muuttuneesta ja kirkastuneesta totuudesta. Oli vain tarkoituksenmukainen hetki käytellä noita ilmaisuja, soitella toisenlaista instrumenttia, ilmehtiä, elehtiä, mutta siinä oli edelleen sama näyttelijä. Esityksestä puuttui sydän ja tarkoitus. 

Sanoja, sanoja, ilmeitä, ilmeitä, eleitä, eleitä, kaikkea yltäkyllin, uuvuksiin asti.  Missä oli ihminen  esityksen takana? Onko siellä ihminen vai pelkkä sanoja suoltava marionettinukke  vai kenties vaarallinen sosiopaatti?Aika näyttää ja kertoo totuuden.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti