maanantai 6. kesäkuuta 2016

Hursti, pellava, palttina, rohdin

"Kaikki tunnemme hurstin, kansallisen kesäkankaan nimen. Sehän on pellavan tai hampun rohdinlangoista kudottu, karkeahko, taloudessa paljon käytetty kangas.Siitä saamme aivan ihanteellisia kesäpukuja sekä naisille että miehille eikä nuorisoakaan tarvitse ilman jättää.Tavallisesti hursti kudotaan valkaisemattomista langoista. Sellaisena se onkin erikoisen kaunista".

Edellinen teksti on lainattu 73 vuotta vanhan Kotilieden sivulta. Aukeaman kokoinen artikkeli on otsikoitu "Hurstinen kesäpuku" ja sivuilla on myös kuvitus: malli sekä miesten että naisten kesäpuvuksi. On myös lähikuvia erilaisiksi kudotuista palttinatyypeistä sekä kuva klassisen mallisesta miehenpaidasta, joka on ommeltu hurstista. Sen kerrotaan olevan helppo pestä huolimatta käsintehdyistä napeistaan. Vaatteet ja kankaat ovat mielestäni tyylikkäitä ja kauniita.Kuvan miehen puvusta mainitaan,että se on palvellut jo pari kesää, mutta näyttää edelleen hyvältä useista pesuista huolimatta. Ei ollut kertakäyttömuotia.

Ehkäpä oli totta, että kaikki ennen tunsivat hurstin, mutta minä en ole tuttu hursti-sanan kanssa. Pellavan toki tiedän paremmin. 
Kotipaikkakunnallani on mukava liike, jonka nimi on "Pellavainen". Usein pistäydyn siellä Somerolla käydessäni. Voin ostaa pussillisen pellavarouhetta, hyvää vatsalle, tai ainakin maukasta, vaikka hiukan omituista pellavalakritsia. Äitini lapsuudessa hänen kotonaan viljeltiin viljan ohella myös pellavaa, josta se kaikkien työläitten vaiheitten jälkeen kehrättiin langaksi ja kudottiin yksinkertaisiksi kodin käyttötekstiileiksi.

Muutamat hienoimmista kesävaatteistani ovat pellavaa. Vaatteitteni joukossa ne ovat hinnaltaan kalleimpia, designvaatteita, joita käytän vain erityistilanteissa. Ne ovat jo vuosia vanhoja, mutta toivottavasti rakkaita vielä monta vuotta eteenpäin, kenties niin kauan kuin elän! Arvostan pellavavaatteitani siitäkin huolimatta, että niillä on rypistymistaipumus. Se kuuluu pellavan luonteeseen. Nykyään pellava on muodikkaissa sisustuslehdissä kovin suosittu verhoina, ylellisinä vuodevaatteina ja huonekalujen verhoilukankaina. Luonnonvärinen pellava sopii hyvin yksinkertaiseen, linjakkaaseen skandinaaviseen tyyliin. Kaikki nämä ovat senverran arvokkaita, ettei niitä ole sisustuksessani, vaikka niistä pidänkin. Mutta kaappieni kätköissä säilytän yhä isotätini Olgan aikoinaan kasvattamista pellavista hänen itse kapeilla kangaspuillaan kutomia karkeita pyyhkeitä ja paria pienen pientä pellavalakanaa, jotka ovat tosin auttamattoman pieniä nykysängyssä  käytettäviksi. Sitäpaitsi niissä on epämiellyttävä sauma keskellä. Se ei varmaan tuntuisi mukavalta iholla. Ehkä joskus voisin käyttää niitä pöydälläni. Vaikkapa juhannuksen aikaan ja luonnonkukkia maljakossa. Todennäköisesti noitten kaikkein karkeimpien pyyhkeitten materiaalia, joita mieluusti käytän kesäisin, voisi nimittää hurstiksi. En vain ole sitä tiennyt. 

Innostun kysymään lisätietoa hursti-sanasta nykypäivän "tietotoimistolta", googletan. Hämmästyn, kun ensimmäiseksi silmiin osuu selitys:
1: hursti- leipäjono Helsinginkadulla, Kalliossa. Heikki Hurstin ylläpitämä ruoka-ja vaateavustuksia vähävaraisille lahjoittava, voittoa tavoittelematon hyväntekeväisyysjärjestö. "On pakko suunnata perjantaina rutiinireissulle hurstiin, sillä olen ihan rahaton". Hurstin nykykäsite.

2:hamppukangas. Merkittävä tuote 1600-1800-lukujen kaupassa. Kaupparyssät toivat Venäjältä hurstia ja sarkaa maahamme.
Kiinnostun lukemaan  hamppukuidun historiasta. Opin, että hampun viljelyllä on kymmenen tuhannen vuoden historia Koillis-Kiinassa. Skyytit toivat sen käytön Itä-Eurooppaan n 700 eKr. Opin myös, että hamppua on montaa lajiketta,( Cannabis Sativa, Cannabis India, Cannabis Ruderalis) Ei vain sitä, jota yritetään viljellä laittomasti, suljetuissa tiloissa kirkkaitten lamppujen avulla esimerkiksi vaatehuoneissa tai saunoissa Suomenkin huumemarkkinoille. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, Indian hemp, cannabis, marihuana, hashis. Harvat muistavat, että maailmassa hamppu on paljon muutakin kuin huumeeksi kasvatettava lajike. Se on myös erinomainen ravintoaine. "Tulevaisuuden superruokaa". kenties.
Luen myös, että maailman kuuluisimpiin ja kalleimpiin kuuluvat Rembrandit, van Goghit ja Cezannet on maalattu hamppukankaalle. Hamppu on säilyttänyt maalaukset erinomaisessa kunnossa meidän aikamme ihmisten ihailla. Eniten minua yllättää listan pituus hampun tehokkaista lääkeaineina vaikuttavista ainesosista. Paitsi huumeena hamppukuitua käytetään siis tänä päivänäkin eri puolilla maailmaa monipuolisena ravintoaineena, lääkkeitten, paperin, köysien, purjekankaitten, kalaverkkojen ja vaatteitten valmistamiseen. Vegaaniruokavalion yleistyessä Suomessakin hampun ravintona käyttäminen tulee todennäköisesti täälläkin suuresti lisääntymään.

Omituista, kuinka vanhan lehden selaaminen yllättäen lisää tietämystäni monesta asiasta. Päätän arvostaa perintöhurstejani ja pellavavaatteitani vielä entistäkin enemmän. Hursti ei ole siis väheksyvä sana huonokuntoiselle vanhalle peitolle josta ei muuhun olisi kuin ehkä koiran makuualustaksi. Hurstin kunnia palautettu. 


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti