keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Tanssii tähtien kanssa . osa 1

Ikääntyminen ja monien sairauksieni tuomat esteet elää entisen kaltaista , minulle tuttua ja luontaista elämäntapaani päivästä toiseen , ovat onnekseni jättäneet iskemättä ja tuhoamasta ikivanhoja muistojani. Nämä muistini albumeihin liisteröidyt omituisen tarkat muistikuvat istuvat päässäni ja ovat sieltä nostettavisssa päivänvaloon milloin vain haluan. Vaikkapa tämmöisenä yön hetkenä, jolloin olisi toki parasta nukkua, mutta uni kieltäytyy yhteistyöstä.

Vanhoja muistoja hypähtelee  pintaan ja alkaa kertoa ja paljastaa kuvakulmia, joista ei ole vuosikymmeniin  tiennyt jääneen merkittäviä muistijälkiä. Kuinka todenmukaisia ja luotettavia, en tiedä.Tässä tämän iltayön"elävä kuva". Nimeän se jaksoksi "Tanssii Tähtien Kanssa, osa 1". 

On kevät, ehkäpä Vappu. Ei se oikein mikään muukaan juhla voi olla. Juhlintapaikka on Someron vanha tanssilava-alue Havuharju. On päiväsaika, ei iltayön tanssit. Väkeä on paljon, kaikenikäistä. Arvelen olevani iältäni noin 10-12 vuotta. Eletään 1950-luvun puoliväliä. Sota on ohitettu. Nyt mennään kohti uutta maailmaa. Pariisissa könkkönokkainen Herra Dior on vedellyt uljaita pitkiä, vetoja papereihinsa ja nimennyt ne muodin johtotähdiksi läntisen pallonpuoliskon naisille. New Look. Sitä seuraa äidin ja Helmi-tädin yhteisluomus isosiskolleni tänä keväänä: kaunis ,vahvan sininen gabardiinijakkupuku. Se on nyt juuri valmistunut, jakun vyötärölinja tuo mieleen ampiaisen. 49 senttiä eikä mitään pluffia, Mitat on merkitty muistiin  Helmitädin sinikantisessa ompelu- muistivihossa. Sisareni on hyvin pieni ja kurvikas. Ihailen häntä, Hän on kuin taskukokoinen missi. Kengän numero 35, Tunnen itseni kömpelöksi ja liian suureksi. 

En muista mitään Vapun poliittisista puheista tai marssista lippukulkueena Havuharjulle, mutta muistan juhlan iloisen loppuosan. Ensin ihaillaan joltain Etelä-Suomen paikkakunnalta tullutta hyvin taitavaa ja kaunista kansatanhuryhmää kansallipuvuissaan. He tekevät taidokkaita, yhä vain vaihtuvia tanhuhuvioita, Helposti pystyn löytämään minua eniten miellyttävän ja parhaan miespuolisen tanhuajan, Silmäni seuraavat häntä eniten. Hän on varmasti paras ja ihanin kaikkien taitavien ja kauniidrn tanssijain joukossa.Olen ihastunut. 

Sitten esitys on ohi. Alkaa kaikkien yhteiset tanssit. Ja mitä näen:valitsemani ihmeprinssi tanssittaa kaunista siskoani.He näyttävät yhdessä notkeilta ja ihanilta. Voi minun onneani. Ehkä halkean. Näettekö nyt kaikki? Hän välitsi "meiän Leilan", He menevät varmasti naimisiin ja minä voin olla heidän hovissaan Eläköön Vappu. Tyon orjat sorron yöstä nouskaa. Maan ääriin kuuluu kutsunus. 
Sininen kävelypuku, kevät, tanssit, unelmien tanssittaja . Kyllä elämä on ihanaa, Leila tanssii tähtien kanssa, Sulan ilosta ja ylpeydestä. Minun kaunis siskoni ja esikuvani.Haluan tulla samanlaiseksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti