maanantai 29. helmikuuta 2016

"Niin kevät tuo riemuja vaan "

Minulla on uusi, innostava näpertelyharrastus. Ei se tietenkään ole ihan uusi muuta kuin minulle. Se on vanhojen kirjojen eräänlaista uusiokäyttöä, vai pitäisikö sanoa väärinkäyttöä, turmelemista lukukelvottomiksi. Sivut taitellaan niin, että kirja avattuna näyttää hauskalta "veistokselta". Mitä vanhemmat, ajan ruskeiksi patinoimat sivut, sitä viehättävämpi lopputulos. Pöydälläni ja hyllyssäni levittävät viuhkamaisia helmojaan nyt niin Vänrikki Stoolin tarinat kuin Linnaisten kartanon vihreä kamari. Mutta myös vanha laulukirja, ikivanha Jokamiehen Asiakirjaopas, sekä pienikokoinen muinainen kurssikirjani The English Language  ovat kokeneet renesanssin. Nobel-kirjailija Sillanpään koottuja teoksia sisältävä pieni kirjavanhus kelpasi ystäväni Liisan eiliseksi syntymäpäivälahjaksi.

Tänään löysin kirpparihyllystä tosi ikääntyneen, mutta tyylikkään näköisen oppikirjan nimeltä Kauppakirjeenvaihto. Sisäkansi kertoi hiukan laveammin sen olevan oppikirja kauppaoppilaitoksia ja kirjeenvaihtajia varten ja jo kolmas, uusittu painos Otavan kirjapainosta vuodelta 1948. Loistokirja tähän tarkoitukseen, hinta 2 euroa.

Rupesin innostuneena taittelemaan kauniin rusehtavia sivuja . Mutta piankin alkoivat myös sivujen tekstit tunkeutua tajuntaan, vaikka niin ei ollut ollenkaan määrä tapahtua. Mitä pitemmälle taittelin, sitä enemmän minua alkoi harmittaa. Mielessä alkoi pyöriä monenlaiset toiset ideat miten olisin voinut käyttää tätä uusvanhaa "aarrettani". Monet tekstit ja kokonaiset sivut olivat niin kiehtovia, että on sääli, kun ne nyt ovat muuttuneet vain askartelun materiaaliksi. 

Sivulta 186 löydän kirjan luvun 49. Myyntikirjeet. Aluksi määritys mitä myyntikirjeellä tarkoitetaan :"MYYNTIKIRJE on ns. ODOTTAMATON tarjous, toisin sanoen ilman edelläkäynyttä tiedustelua lähetetty psykologinen mainontaväline, jossa tarkoin tai asteittain selostetaan tavaran käyttö ja edut. Sen yksityiskohtaisuus johtuu siitä, että se useimmiten lähetetään henkilöille, jotka eivät tunne kysymyksessä olevaa tavaraa eivätkä ole ehkä milloinkaan ajatelleetkaan ostaa sitä".

Tämän jälkeen opetetaan selkeästi , miten laaditaan myyntikirje, jossa teho ja kustannukset ovat balanssissa. Myyntikirjeellä tulee olla psykologinen juoni, niin että asiakas 1) viitsii syventyä siihen,
2) helposti ymmärtää sen, 3) uskoo siinä esitetyt asiat, 4) toimii kaupan päättämiseksi, 5) päättää tehdä kaupan ja 6) OSTAA.

Kas tältä semmoinen kirje voi näyttää.
                                                 Orivesi ,15.3.1948 
Neiti Aili Markkula
Hämeenkatu 15 C,
Tampere

"Niin kevät tuo riemuja vaan,
uudeksi luo luonnon ja maan."     (Granlund)

"On ihmeellistä ajatella, että tämä maailma ei koskaan vanhene, vaan joka kevät se nuortuu ja uudistuu. Kuten luonto varustaa itsensä kauniilla väriloistollaan, haluatte Tekin varmaan kevään tullen pukeutua uuteen ja pirteään asuun. Keväistä vierailupukuanne täydentävät kuosikkaat jalkineet. 
Poiketessanne kenkäkauppiaanne luo, tulette ihastumaan, sillä hänellä on juuri Teitä varten varattuna mitä tyylikkäimmät ja hienoimmat 
                       E n s i- k e n g ä t
Nämä kengät on suunnitellut muotikeskuksissa oleskeleva taiteilijattaremme aito wieniläisten ja pariisilaisten menestysmallien mukaan. Ensimmäisessä myyntinäyttelyssä ne saivat loistavan riemukkaan vastaanoton. 
Ensi-kenkien valmistus tapahtuu kuosikenkäalaan perehtyneitten ammattimiesten huolellisen valvonnan alaisena, joten jokainen neulanpisto on määrätyllä paikallaan. Ensi-kenkä on siis mannermainen laatutuote.
Kiirehtikää jo tänään kauppiaanne luo valitsemaan uuden uutukaiset kevätkenkänne. Tunnette mielenne ylvääksi ja käyntinne kepeäksi kulkiessanne E n s i-kengissä. 
                                                              Kunnioittaen 
                                                                 ENSI Oy
                                                               E.Karjalainen "

Voi aikoja,voi tapoja.Mikä valtava tyyliero nykypäivien mainontaan. Ei yhtään englannin kielistä sanaa. Ei mahdottomia ihmeaineita, vaan laatua ja tyyliä. Kovin mielelläni ostaisin nämä ihmeelliset ja ihanat kotimaiset kevätkengät, jotka saisivat minut tuntemaan käyntini kepeäksi ja oloni ylvääksi. Juuri sellaisen olon haluaisin kokea astellessani uusissa kevätkengissäni. Kun vain tietäisin mistä ne saisin ostaa! Sitäpaitsi  en ihan uskalla luottaa enää tuohon lupaukseen ammattimiesten huolellisesta valvonnasta ja jokaisen piston oikeasta paikasta. Löytyykö vielä jostain kenkiä, jotka on valmistettu Suomessa ja joiden "mannermaiseen" laatuun voisin uskoa?
Kiitos kumminkin kauniista kirjeestä.
Onkohan äitini pikkuisissa jaloissa joskus ollut riemukkaaan vastaanoton saaneet Ensi-kengät, olisi hauska tietää. Paljon useammin varmaan kumisaappaat, mutta 1950-luvun alkupuolelta muistan lievää ylpeyttä tuntien katselleeni äidin jaloissa hänen joihinkin juhliin tai häihin lähtiessään hienoja, mustia lakeerinahka kenkiä, joissa nilkan yli kiinnitettiin kevytmielisen vaikutelman tekemä koristeremmi. Äidin jalat näyttivät hienoilta, ihan jonkun vieraan naisen jaloilta. melkein syntisen hienoilta. Ehkä ne olivatkin mannermaisen tyylikkäät, suomalaiset Ensi-kengät! 




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti