tiistai 25. helmikuuta 2014

One for sorrow,two for joy

Lisää harakanvarpaita.
Toivotaan, ettei kaikki taas kerran  mene ihan harakoille.

Totta on, että harakkaan liittyy monenlaista kielteistä ajatusta, sanontaa ja uskomusta.Harakkaa inhotaan yleisesti. Sanotaan, että harakka tuo  huonoja uutisia. Sitä väitetään varastelijaksi, jopa pirun sanansaattajaksi. 
Vanha perinne selittää harakan pitkän pyrstön syntyneen siten, että se joutui riitaan itse pirun kanssa, joka siis oikeastaan  on sen isäntä .Kerran se yritti livahtaa karkuun pirulta, mutta tämä nappasi kiinni sen pyrstöstä. Harakka pyristeli kaikin voimin irti pirun otteesta ja siinäpä sen pyrstö venyi kohtuuttoman pitkäksi .

Toinen juttu sanoo, että se sai pyrstönsä venymään silkkaa uteliaisuuttaan.Kun se yritti ottaa selvää tervasta, se juuttui siihen kiinni vuoroin  pyrstöstään, vuoroin nokastaan. Näinhän sitä sanotaan käyvän vielä nykyäänkin kinkkisistä  asioista  irtiottoa pyristellessä . Tilanteesta  on minullakin ihan turhan paljon kokemusta. Yhdessä elämäni ihmissuhteessa tuo oli vuosikaudet vallitseva tunne: ei hyvä niin, ei hyvä näin, nokka tervassa, pyrstö tervassa.Vasta viimeaikoina olen tuntenut olevani vapaa tästä tervasta!

One for sorrow, two for joy
three for a girl and four for a boy
Five for silver, six for gold
Seven for a secret never to be told 

Tähän tapaan  loruilee englantilainen lastenkamariruno harakoista.Näin keväisin  pihojen ja aukioiden  lähettyvillä voi olla aika varma, että saa salaisuuksia pidettäväksi, sillä harakoita näkyy nyt parvissa. Ehkä niillä on suorastaan menossa pihaparlamentti. Mutta jos näkee vain yhden, on hyvä käännellä päätään ja etsiä pian näkyviin se toinenkin papinpukuinen, että varmistaa ennemmin ilon  kuin surun tulon.

Miksi sitten erikoisesti  naista haukutaan harakaksi?Tai  haukuttiin joskus aiemmin.Tietysti siitä klassisesta syystä, että jos nainen sattuu olemaan hivenen löysempi moraalikoodeiltaan ja harrastamaan  seksiä useamman kumppanin kanssa, hän on oitis harakka, huora , lutka. Vastaava mies taas on kukko tai leijona tai kenties ihan mahtisonni, oikea  miesten mies ja ALFAUROS ja niissä nimissä on silkkaa kunnioitusta ja ihailua, kuinkas muuten!


"Pidetään tuumaustunti"    akvarelli n. 2011Minun nuoruudessani iloluonteinen ja keimailunhaluinen tyttö sai ehkä  kuulla olevansa varsinainen  pyryharakka.. Eikä se ollut ihaileva ilmaus pyryssäkin pärjäävästä virkeästä linnusta!! Eipä tosiaan.Muistan ainakin kerran saaneeni tuommoisen määrityksen itsekin.

Kaikesta edellä sanotusta huolimatta olen aina pitänyt harakasta, ihaillut sen olemusta, tuntenut sitä kohtaan sympatiaa. Siksi olen ominut sen . Tarkoitan siis tätä vanhaa leikkiä : jos olisit eläin , mikä eläin olisit?
Valintani on harakka. 
 Olen myös aina rakastanut Lauri Pohjanpään runoa "Harakanpesä"

Piti harakka puhetta vierailleen:
"Tilapäinen ihan on pesä,
-älä putoa, varis,- tein kiireiseen...
mut annas, kun on kesä,
niin vannon, kartano korskehin,
hyvät herrat, tässä löytään,
ei metsässä mointa, sen näättekin!
Hoi muori,pötyä pöytään."

              Mut ennenkuin harakka huomaskaan.
              jo putos syksyn lehti,
              ja kesken hurskaita aikeitaan
              se itse kuolla ehti.

Älä hymyile! Tarina totta on!
Pian ohi on päivät kesän. 
Moni aikoi ja aikoi kartanon.
sai valmiiksi harakanpesän! 

Kovin  tuttua  uhoa. Mitä kaikkea sitä onkaan tullut luvatuksi. Ja miten vähän sitä sainkaan toteutetuksi. Ei taidä  kartanoni  ehtiä edes harjakorkeuteen ennen viimeistä syksyä........Ei kommentteja :

Lähetä kommentti