Pidettiinkö entisaikaan iäkkäämmäksi eläneitä ihmisiä todella viisaampina kuin nuorempia, vasta vähän elämää kokeneita?
En tiedä. Nykyään voin huomata usein asennetta, että vanhuus tuo automaattisesti mukanaan myös älyn vähenemistä, dementiaa ja kaikenlaisten vaativampien toimintojen asteittaista hiipumista.Vanhoja ihmisiä ei suinkaan aina kohdella tasavertaisina keskustelukumppaneina saati, että heiltä odotettaisiin näkemystä, joka voisi olla avarampi, harkitsevampi ja siis tavallaan viisaampi kuin nuoremman puhekumppanin .
Totta tietysti on, että tekninen kehitys, uudet laitteet ja niiden hallinta on monen ikäihmisen kohdalla vaikeata. Myöskin termien hallinta, käsitteet, joilla puhutaan, ovat niin erilaisia, että yhteistä ymmärrystä ei helposti ole. Silloin on vaara, että syntyy tilanne, josta puuttuu oikeanlainen mahdollisuus ymmärtää toinen toistaan ja antaa arvoa toistensa mielipiteille.
"Seniorikansalainen" akvarelli vuodelta 2012
Olen ollut 10 vuotta eläkkeellä. Enimmän osan ajastani olen omassa hyvässä seurassani, omien ajatusteni, mieltymysteni ja tapojeni keskellä.Vain muutamana tuntina viikossa altistan itseni ympäröivän maailman vaatimuksille, vieraille ihmisille ja uusille asioille, melulle, liikenteelle, ympäristöille, joita en ennestään hallitse. Kun menen vaikkapa vain Helsinkiin, koen ahdistavana ihmisten paljouden ja yleisen meluisuuden. Koen olevani väärässä paikassa, tyhmä kuin Kaspar Hauser, laatikossa kasvatettu. Entä jos minut pudotettaisiin keskelle New Yorkin tai Tokion katuhyörinää? Luulen, että minusta huokuisi semmoinen hämmennys, että piankin pidettäisiin alzheimerpotilaana, joka on karannut hoitolaitoksestaan ja haluaa epätoivoisesti päästä kotiin, takaisin lapsuuteen.
Kun aamulla katson itseäni ensimmäisen kerran peilistä, hämmästyn: Oho, olenko tuossa nyt minä, olenko tosiaankin tuo oudonnäköinen valkohapsinen nainen, jonka silmien alla on jo pienet "Senni Niemis- pussit" ? Se en ole minä, siis se oman kokemukseni minä, joka on aivan toisen näköinen. Se minä on samannäköinen kuin minä olen kolmikymmenvuotiaana otetuissa kuvissani. Sillä on edelleen tumma tukka ja se on melko normaalipainoinen. Kaikki se, mikä on pääni sisäpuolella on minulle tuttua ja omaa, sen tunnen. Se ei ole juuri muuttunut näinä vuosikymmeninä. Mutta tämä ulkopuolelle näkyvä osa on lähestulkoon vierasta. Välillä ihmettelen, miten ystäväni osaavat niin luonnollisesti suhtautua tähän minulle itselleni vieraaseen ulkokuoreen. He ovat ilmeisesti tottuneet, eivät ihmettele, eivät arvostele, eivät edes tiedä siitä minun toisesta, sisäisestä"omasta habituksestani". Olenkohan vähän höpsähtänyt, kun en osaa tuntea omakseni vanhentunutta minääni.
Koska minulla on se lähes muuttumaton sisäinen, luuloteltu olemukseni, en haikaile, että haluaisin näyttää nuoremmalta. Minähän OLEN nuori, olen se mikä olen AINA ollut, koko aikuisen ikäni.Mitä tässä haikailemaan häviävää nuoruutta, kun en koe olevani sen enempää nuori kuin vanhakaan: olen vain minä, iätön.
En tiedä miten muut kokevat itsensä . En ole kysynyt. Minusta ei ehkä koskaan tule tätä vanhempaa, mutta ei ehkä myöskään viisaampaa. Muutokset henkisesti tulevat niin hiljaisesti ja ikäänkuin salaa hiipien, ettei nitä osaa itse havainnoida. Tottakai huomaan, etten enää opi asioita yhtä nopeasti kuin ennen. Unohdan sanoja. Olen hitaampi ja vähemmän utelias . En voi kumminkaan tietää onko minunkin osani joskus, kenties jo piankin, vajota siihen hiljaisuuteen, jonka verkkoa muistisairaus laskee tänäänkin muutaman ystäväni ylle. Huomaan , kuinka verkko heidän kohdallaan päivä päivältä on tiiviimpi ja tiiviimpi ja eristää heidät kauemmas meistä muista. Onneksi kukaan ei ole voinut kertoa, miltä se tuntuu. Me ulkopuolelle jääneet ahdistumme, kun yhteys tuttuun , kenties rakkaaseen ihmiseen vähitellen kokonaan katkeaa.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti